Standardside

Nivå teglværk

Ringovnen

I 1858 fik den tyske ingeniør og opfinder Friedrich Hoffmann patent på en ovn til kontinuerlig teglbrænding.

De oprindelig cirkelrunde ovne blev banebrydende for teglværksindustrien, dels fordi de sikrede en uafbrudt brænding ved hjælp af en vandrende ildzone, og dels fordi den overskydende varme fra brændingen blev udnyttet til forvarmning af de tørrede teglprodukter.

Ringovnen i Nivå blev taget i brug i 1870 og blev først lukket i 1967. Når den var tændt, blev der produceret op til ca. 20.000 mursten eller andre former for tegl pr. dag. Samlet blev det til næsten en milliard tegl i de små 100 år ovnen arbejdede.

Teglværket var med til at producere byggematerialer, da byggeboomet fra 1880'erne var på sit højeste - både i København og i de mange voksende byer i ind- og udland. 

Mange af Københavns brokvarterer er opført af sten fra ringovnen, ligesom Sydsverige har været en stor aftager af tegl fra Nivå.

I dag er ringovnen i Nivå det eneste tilbageværende eksemplar af Hoffmanns berømte cirkelrunde ovne i Danmark.

Ringovnen fortæller historien om den teknologiske udvikling, der fra midten af 1800-tallet fandt sted i Danmark og i resten af Europa. Samtidig står den som repræsentant for et næsten forsvundet industrimiljø.

 

Onsdag       19. maj 2021 kl. 17.00

 Mødetid:      Kl. 16.45

 Pris:            kr. 50,- for medlemmer / kr. 70,- for gæster

 Mødested:   Teglværksvej 23, 2990 Nivå

Tilmelding: Senest 10. maj 2021

 http: www.ringovn.dk