Den Hirschsprungske Samling

Mod fjerne horisonter
Anton Melbye - 200 år
Søndag den 18. marts 2018 kl. 11.15

I 200 året for Anton Melbyes fødsel viser Den Hirschsprungske Samling i samarbejde med Altonaer Museum i Hamburg en stor udstilling om kunstneren. Melbye var vidt berømt i sin egen levetid, og hans værker var i høj kurs både hos det danske kongehus og hos adelen, ligesom hans værker også var internationalt efterspurgte fra Hamburg over Paris til Istanbul. Melbyes vigtigste motivkreds fandt han ved havet, og han skildrede det gerne med sans for dramatiske stemninger.


Melbye er i dag først og fremmest kendt som marinemaler, men blandt hans værker findes også en række landskaber, særligt fra egnen omkring Paris, men også Tyrkiets dramatiske landskaber udforskede han i tegninger og olieskitser. Kunstnerens internationale karriere og en motivkreds med bud til internationale strømninger gjorde

ham med tiden mindre velset i et dansk kunstpolitisk klima, deri midten af 1800-tallet var præ-get af fronterne mellem de ”nationale” og ”europæerne”. Kunstkritikken kategoriserede Melbye som en af ”europæerne”.

I en tid, hvor fortællingen om, hvad Danmark var for en nation, og hvad det ville sige at være dansk, var under etablering, forekom Melbyes og de øvrige ”europæeres” værk ude af trit med dendominerende nationale fortælling.

Udstillingen om Anton Melbye præsenterer en i dag næsten glemt kunstner. Med den første udstilling nogensinde om kunstneren i Danmark sætter Den Hirschsprungske Samling fokus på en overset, men vigtig historie, hvor havet er scene for fortællinger om internationale forbindelser og alliancer, udsyn, følelser og dramatiske politiske begivenheder. Ions

 

Mødested:              Den Hirschsprungske Samling, Stockholmsgade 20, 2100 Ø
Mødetidspunkt:      Kl. 11.00 ● Varighed: 1 time ● Rundviser: Guide fra museet
Pris:                       Medl./gæst kr. 118,-/138,- ● Tilmeld.: Senest 5. marts 2018
Hjemmeside:         www.hirschsprung.dk